Marieke Sprenger, helpt je ontstressen

Aandacht in je leven voor wat er ECHT doe doet, stil staan en de helende kracht van de natuur, daar geloof ik in

Mijn naam is Marieke Sprenger en ik ben stresscoach voor mensen die worstelen met stress en behoefte hebben aan meer rust en plezier. Ik ben ervan overtuigd dat als je aandacht geeft in je leven aan wat ECHT belangrijk voor je is, je veel minder snel last hebt van te veel stress.

Het is 1998 en ik val letterlijk om. Ik werk in de kinderopvang als pedagogisch medewerker en deze ochtend is het enige wat ik kan denken: ‘Hoe kom ik zo snel mogelijk bij die kinderen weg’. Ik schrik me lam als het zwart wordt voor mijn ogen. Natuurlijk ligt dit niet alleen aan het werk wat ik doe (en de relatie die niet meer klopt). Het ligt aan hoe ik met mijzelf omga.

In 2011 doe ik het nog eens dunnetjes over. Inmiddels ben ik leerbegeleider bij ProRail, en net te laat met zien dat de bedrijfscultuur niet de mijne is. Drie maanden uit de running is het gevolg. ‘Hoe kan dat nou?!’ denk ik, ‘Dit zou mij toch nooit meer overkomen?’

Misschien herken je het bij jezelf? Ik ga maar door, pas mij aan aan anderen en andermans welzijn is belangrijker dan het mijne. Zonder dat ik het in de gaten heb ga ik mij in relaties en werk gedragen zoals “gewoon” is voor anderen terwijl dat helemaal niet bij mij past! Ik kies er niet bewust voor maar laat het mij overkomen.

Ik maak keuzes op het gebied van relatie en werk

Dus beëindig ik in die jaren twee langdurige relaties. Beiden passen niet meer en kosten veel energie in plaats van dat ze energie opleveren.

Ik neem ontslag in crisistijd en start SprengerWorks. Waarmee ik mij een tweede beroep op mijn hals haal, namelijk het beroep van ondernemer. Mijn inkomen is niet meer vanzelfsprekend en alles hangt van mijn inzet af. MAAR WAT HEERLIJK OM MIJN EIGEN WEG TE VOLGEN.

In 2012 bied ik “1e hulp bij veranderen”. Mijn idee is om binnen bedrijven te coachen en trainen rond veranderprocessen. Maar mijn eigen verleden klopt regelmatig aan.

De vragen die ik het allerleukst vind, hebben te maken met stress, geluk en zingeving. En zo verschuift mijn werk omdat ik mijn eigen weg volg. Tussen 2013 en 2015 volg ik opleidingen op het gebied van stressbegeleiding, mindfulness en Acceptance en commitment therapie. Ik integreer de natuur in hoe ik mensen coach. Want natuur is helend en helpend in ons jachtige bestaan vol afleiding en prikkels.

Wat erin zit gaat er niet zomaar uit:-) Dit gaat over valkuilen

En dus trap ik in mijn prachtige valkuil, blind anderen volgen. Als ondernemer moet je klanten krijgen en daarvoor is het nodig aan marketing te doen. Aangezien ik perfectionistisch ben en als ik iets doe, ik het goed wil doen, laat ik mij regelmatig begeleiden in die marketing. En……..ik leer een methode waar ik wel buikpijn van krijg en geen klanten.

Marieke heeft me nooit het gevoel gegeven een oordeel of vooroordeel over me te hebben. Ze is professioneel en neutraal.

Franka Martinali, administratief ondersteuner Alphonsus, 20-6-2014

 

Lang verhaal kort, ik zoek mijn eigen weg weer op. Wat er voor mij ECHT toe doet in mijn leven is iets voor anderen en de maatschappij betekenen en aandacht hebben voor de natuur. Persoonlijke aandacht voor mensen, in de natuur dus.

Ik leer te voelen in plaats van alles met mijn hoofd te beredeneren. En dat proces wordt steeds sterker. Gevoel houd je niet voor de gek, je hoofd vaak wel. (Weet ik, heftige uitspraak). Dat betekent niet dat ik niks meer met mijn hoofd doe. Ik heb mij door opleiding en training gespecialiseerd in alles wat met stress te maken heeft. Een heel belangrijke inspiratiebron zijn de vier stresstypes van Carien Karsten.

Voldoening en ontspannen leven met de “Rode draad”.

Mijn gevoel (en een bult aan kennis en ervaring) maakt dat ik mijzelf aanvoel. Dat ik keuzes durf te maken die goed zijn voor mij. dat ik werk en leef vanuit wat ik ECHT belangrijk vind! Ik noem dat mijn “rode draad”.

  • Van betekenis zijn voor anderen
  • Persoonlijke aandacht
  • Natuur
  • Eenvoud
  • Plezier

Ik weet, dat als ik op alle gebieden in mijn leven werk maak van mijn “rode draad” ik met voldoening leef, in die welbekende flow. Met energie en lucht. Het geeft een enorme eenvoud en rust kan ik je zeggen.

Mijn “rode draad” volgen betekent bijvoorbeeld:
Dat ik heel bewust cadeautjes voor mensen koop of zoek. Toegespitst op de persoon.
Dat ik liever weinig mensen om mij heen heb waarmee ik mij kan verbinden dan veel oppervlakkige kennissen.
Dat ik er ben voor vriendinnen als zij het moeilijk hebben, met mijn hele hart.
Dat ik tijd maak om de natuur in te gaan, ook met klanten.
Dat mijn man en ik heel simpel in een goedkoop appartement wonen en weinig luxe spullen hebben.
Dat ik humor gebruik in mijn werk.
Dat ik enorm geniet van heerlijke koffie, mooie bloemen of mijn lieve neefje.
Dat wij bewust geen kinderen hebben.
Dat ik heel graag spiritualiteit in de realiteit van het leven gebruik. Zweven levert niet zo veel op denk ik. ZIJN en DOEN wel.

En ook dat ik 1-op-1 werk met mensen of in kleine groepen. Ik weet dat ik meer mensen kan helpen als ik met grote groepen werk maar dan kom ik in de knoop met die persoonlijke aandacht. Dat geeft mij stress en onrust en dat wil ik niet.

Dit klinkt allemaal erg serieus volgens mij.
En ik neem mijn werk ook serieus. Maar mijn dagen zijn ook gevuld met lol en inspiratie uit mooie ewinkels, woonbladen, magazines als Flow en Happinez! Ik ben een creatieve knutselaar en maak vaak mooie dingen voor in huis, ik heb er zelfs een Facebookgroep voor opgericht: Mooie dingen maken. Sluit je gerust aan.

 

 

Zonder schroom maar met ontzettend veel respect en liefde stelt Marieke vragen en zet zij zorgvuldig de zaken op een rijtje en nodigt mij uit om stappen te nemen naar een oplossing die voor mij haalbaar is.

Jan Halverhout, veelzijdig vakman, 18-06-2012

Wil jij ook je rode draad volgen?

Heb je de behoefte er achter te komen wat er voor jou ECHT toe doet in het leven, of zoek je een weg uit je burn-out of stress? Wil je gave tips uit mindstyle magazines nou eindelijk eens toepassen?

Of jouw draadje nou blauw, goud of paars is, ook daar kun je mee uit de voeten.

Als je benieuwd bent naar wat ik voor je kan betekenen, kijk dan eens bij 1-op-1 .

Wil je mij graag persoonlijk spreken of heb je vragen over welke dienst het beste past bij jouw vraag? Dan is het het fijnst als je contact met mij opneemt.

Rode draad

 

Voor de mensen die graag harde feiten in handen hebben

Ik studeerde agogisch werk (1990), schoolde bij in het personeelswerk en studeerde af als opleidingskundige (2010). Tussen 2010 en nu volgde ik de opleiding Acceptance and commitment Therapie (ACT), verschillende mindfulness trainingen (MBSR/MBCT, MBCL en MC) en de cursus Burn-out preventie en interventie (CSR-centrum).

Omdat ik het super leuk vind om mijn ervaringen en kennis te delen, schrijf ik iedere twee weken een blog of een artikel op mijn linkedinprofiel. Mijn bedoeling is om met humor en wat zelfspot én met veel liefde voor jou als lezer, aan te zetten tot rustiger aan doen. Met aandacht te leven en vooral te stoppen met vechten tegen alles wat je niet wilt, maar kleine stapjes te zetten naar het waarmaken van je dromen.

Inspiratie in je mailbox?

Als je je emailadres achterlaat krijg je elke maand een nieuw artikel vol inspiratie in je mailbox. Ik behandel je gegevens vertrouwelijk en speel ze nooit door. Afmelden is simpel.

Als cadeau krijg je ook een luisteroefening die je helpt een moeilijke beslissing te nemen. Je neemt afscheid van iets wat je heel veel energie kost zodat er ruimte komt voor wat je ontspanning geeft.


 Als je met Marieke in zee gaat weet ik zeker dat je verder komt. Ze is een echte professional, specialist op haar vakgebied. Communiceert duidelijk, is kritisch, reflecteert, ook op zichzelf, alles in dienst van de ander.

Janneke van den Berg, 14 -09-2016

Lekker praktisch, positief, uitgaand van wat wél werkt. Marieke weet waar ze het over heeft en haar enthousiasme werkt heel aanstekelijk.

Marjolijn Hovius, schrijver voor kinderen, 3-12-2012

Marieke is leuk, spontaan en open en dat schept vertrouwen.  Zij neemt iedereen serieus en heeft ons behoorlijk mee “de diepte” ingenomen.

Chris Ipenburg, Stafmedewerker Verkeersleiding ProRail, 24-2-2014

Marieke geeft wat ze beloofd. Zij heeft passie voor het onderwerp en leeft wat zij zegt.

Joëlle van den Heuvel, personeelsfunctionaris De 1e stap, 29-1-2015